Elämme todella vauhdikkaassa maailmassa tänä päivänä. Elämämme on hektistä ja mielemme on kiireinen. Olemme koko ajan tekemässä jotakin ja usein monta asiaa yht`aikaa. Käymme ylikierroksilla ja aikamme on kortilla. Kuulostaako tämä tutulta?

Elimistömme ei ole kuitenkaan suunniteltu kestämään vauhtia loputtomiin, me emme valitettavasti ole Duracell- pupuja. Kehomme ja mielemme tarvitsevat aika ajoin lepoa.

Osa meistä huolehtii kyllä kehostaan, tai ainakin katsoo televisiosta ja lukee lehdistä miten pitäisi. Mutta harvempi huolehtii mielensä hyvinvoinnista, vaikka sen kautta koemme kaiken elämässämme.  Ja kun emme huolehdi mielestämme niin stressaannumme ja ahdistumme. Ja saatamme myös sairastua fyysisesti. Kehomme alkaa oireilla ja ilmoittaa, että olisi aika hieman hiljentää tahtia. Meistä voi myös alkaa tuntua siltä, ettemme hallitse elämäämme. Muut tekijät ohjailevat sitä.

Joka kolmas työtätekevä kärsii tälläkin hetkellä työperäisestä stressistä, ja masennuksesta on tullut yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy. Haemme helpotusta ahdistavilta ajatuksilta sekä tunteilta lääkityksestä, alkoholista tai kuka mistäkin. Toista miljoonaa suomalaista käyttää erilaisia psykoosi-, masennus- ja unilääkkeitä. Hurjinta on että lasten ja nuorten psyykelääkkeiden käyttömäärät ovat kolminkertaistuneet 2000-luvulla.

Emme myöskään oikein osaa enää tänä päivänä olla läsnä tässä elämässämme jota elämme, emmekä huomaa meille oikeasti tärkeitä asioita. Lapsemme tai läheisemme tulevat kertomaan päivästään ja ohitamme heidät muilla ”tärkeämmillä asioilla”. Harvempi meistä osaa myöskään nauttia tekemättömyydestä, pelkästä olemisesta. Hiljaisuus voi myös tuntua ahdistavalta.

Mindfulness menetelmässä on kyse mielen rauhoittamisesta sekä läsnäolon vahvistamisesta. Menetelmä vahvistaa tutkimusten mukaan tehokkaasti niin henkistä kuin fyysistäkin terveyttämme. Tietoinen läsnäolo auttaa tutkitusti mm. vähentämään stressiä, helpottamaan masennusta ja tukee kivun ja sairauden keskellä.

Me kaikki voimme oppia olemaan enemmän läsnä elämässämme. Se vaatii ainoastaan hieman harjoittamista, aivan kuten esimerkiksi polkupyörällä ajaminen tai uimataidon oppiminen. Sekä myös sitoutumista harjoittamiseen, samalla lailla kun jos haluamme päästä parempaan fyysiseen kuntoon niin meidän on liikuttava säännöllisesti ja syötävä päivittäin terveellisesti.

Harjoittamisen myötä saatamme huomata, ettei elämä enää tunnukaan niin raskaalta. Opimme pikku hiljaa suhtautumaan asioihin toisin ja järjestämään asiat niin, ettei elämämme olekaan enää päivästä toiseen suorittamista, ponnistelua. Alamme hallita stressaavia ja ahdistavia tilanteita, opimme arvostamaan itseämme ja ennen kaikkea nauttimaan tästä hetkestä.

Voit lukea menetelmästä lisää näiltä sivuilta. Tulen myös seuraavassa blogikirjoituksessa avaamaan tarkemmin menetelmää.