Yhä useampi kärsii tänä päivänä univaikeuksista. Nukahtaminen on vaikeaa tai uni katkonaista. Erilaisten unilääkkeiden käyttö on lisääntynyt ja unettomuus on yhä yleisempää. On arvioitu että joka kolmas suomalainen kärsii joko pidempikaista univaikeuksista tai tilapäisestä unettomuudesta.

Olen myös itse huomannut tämän, yhä useampi osallistuu kursseilleni unettomuuden tai muiden univaikeuksien takia.

Yhteiskunnan lisääntyneen kiireen ja vaatimusten myötä stressaannumme helpommin. Asiat saattavat pyöriä mielessä vielä nukkumaan mennessäkin ja keho käydä ylikierroksilla.

Myös informaatiotekniikan tuleminen on vaikuttanut univaikeuksien lisääntymiseen merkittävästi. Briteissä tehdyn tutkimuksen mukaan 60 % väestöstä nukkuu yössä alle seitsemän tuntia, ja älypuhelimilla ja tablettitietokoneilla uskotaan olevan suora yhteys vähentyneeseen unen määrään.

Uni on tarpeen meille jokaiselle jotta jaksamme arjessamme. Unettomuus haittaa toimintaamme päivisin ja aiheuttaa huolta, mielialan laskua ja lisää stressin määrää. Univaikeudet heikentävät keskittymiskykyä ja vaikuttavat suoraan myös terveyteemme.

Univaikeuksien hoitoon on monia keinoja. Ulkoilu, terveelliset elämäntavat, säännöllinen vuorokausirytmi ym. Tärkeintä on kuitenkin opetella rentoutumaan ja rauhoittumaan.

Mindfulness menetelmällä on saatu erittäin hyviä tuloksia univaikeuksien hoidossa. Koulutuksiin osallistuneet ovat kertoneet univaikeuksien helpottaneen jo muutamassa viikossa, ja monet ovat myös kokeneet unen laadun parantuneen.

Tässäpä yksi hyvä harjoitus mielen rauhoittamiseen ja univaikeuksien hallintaan. Harjoitus soveltuu hyvin tehtäväksi nukkumaan mennessä tai herätessä.

Käy makuuasentoon, etsi mukava asento ja sulje silmäsi. Vie huomiosi siihen miten kehosi lepää alustaa vasten. Huomioi peiton ja ihon kosketuspinnat. Miltä kehossasi tuntuu? Huomioi kehosi kivut tai miellyttävät tuntemukset ja anna niiden vain olla tuntemuksia jos mahdollista. Voitko tuntea koko kehosi.

Vie huomio hengitykseesi, missä päin tunnet sen voimakkaimmin? Nenässäsi, keuhkoissasi, vatsassasi tai ehkä muualla kehossasi? Voit myös viedä kätesi vatsan päälle ja tunnustella hengitystäsi.

Vie huomiosi sitten ajatuksiisi. Voitko vain huomioida ne ja antaa niiden mennä. Lipua kuin pilvet taivaalla.

Ja palauta huomiosi aina lempeästi harjoitukseen kun huomaat mielesi lähteneen vaeltelemaan. Tai voit palata esimerkiksi hengityksen tarkkailuun hetkeksi, antaa hengityksen tuoda sinut takaisin tähän hetkeen ja harjoitukseen.

Jos sinulla on univaikeuksia niin jo tämä pieni harjoite voi auttaa sinua rauhoittamaan mieltäsi ja nukahtamaan paremmin. Tai saada päiväsi käynnistymään rennommin ja mukavammin.

Jos haluat saada harjoitteita ja oppia lisää miten nukahtaa helposti iltaisin tai lopettaa yöllisen heräilyn niin olemme julkaisseet aiheesta vähän aikaa sitten uuden verkkovalmennuksen. Saat nyt valmennuksen tarjoushintaan! Klikkaa tästä ja lue lisää