Mindfulness menetelmä ja harjoitteet auttavat meitä voimaan paremmin, tuntemaan olomme rauhallisemmaksi ja tyytyväisemmäksi. Tässäpä muutama vinkki sinulle kuinka tukea tietoisen läsnäolemisen harjoittelua ja hyötyä siitä parhaiten.

1. Ajan varaaminen harjoittamiselle

Mindfulness harjoittaminen vaatii hieman tervettä itsekkyyttä. Meidän on raivattava tilaa harjoittamiselle ja otettava aikaa jos haluamme panostaa omaan hyvinvointiimme. On hyvä muistaa että kukaan muu ei tule tätä aikaa meille tarjoamaan. Olemme jokainen itse vastuussa itsestämme.

Ajan varaaminen saattaa joskus tuntua haasteellisesta, varsinkin ruuhkavuosina lapsiperheissä tai jos on muuten kiireinen elämäntilanne. Jokaiselta löytyy kuitenkin aivan varmasti muutama minuutti päivittäin aikaa omaan hyvinvointiin jos niin haluaa.

On hyvä myös muistaa että mielemme saa osin aikaan tämän kiireen ja suorittamisen tunteen. Harjoitteet auttavat rauhoittamaan levotonta mieltämme.

Paras aika tehdä harjoitteita saattaa olla esimerkiksi aamulla ennen muiden heräämistä tai töiden jälkeen, mutta mikä muukin aika käy hyvin, pääasia on että harjoittelee.

2. Säännöllisyys ja sitoutuminen

Vain säännöllisellä harjoittamisella voimme saada aikaan tuloksia. On hyvä antaa harjoitteille ja niiden vaikutuksille aikaa, mikään muutos ei tapahdu hetkessä. Harjoittelu vaatii toistoja ja sitoutumista.

Olisi hyvä tehdä pidempiä harjoitteita varsinkin alkuun joka päivä ja lisäksi mahdollisesti lyhempiä pitkin päivää. Tärkeintä olisi oppia ottamaan harjoitteet osaksi omaa arkea.

Ja silloin kun tuntuu ettei ehdi tai jaksa niin voi tehdä lyhemmän harjoituksen. Tämäkin on aina parempi kuin olla kokonaan harjoittelematta.

3. Mindfulness harjoitteet

Kirjat, äänitteet sekä verkkokoulutukset tukevat itsenäistä harjoittelua. Viime vuosina on julkaistu ja suomennettu aiheesta paljon kirjallisuutta.

Myös CD:tä, verkossa kuunneltavia ja ladattavia harjoituksia ja verkkokursseja on tullut lisää.

Tärkeintä tulosten saamiseksi on tuoda huomio tähän hetkeen säännöllisesti päivittäin. Ja tähän erilaiset verkkotuotteet ovat hyvä lisätuki.

4.Ympäristö ja olosuhteet

Harjoitteiden tekemiselle on hyvä varata oikeanlainen ympäristö. Tilan tulisi olla mukava, mielellään rauhallinen ja siisti, mahdollisesti myös tuuletettu. Epäjärjestys harvemmin rauhoittaa mieltämme tai auttaa rentoutumaan.

Suosittelen tekemään makuulla tehtävät harjoitukset lattialla mukavalta tuntuvalla alustalla, pysyt näin paremmin hereillä.

Istumaharjoitukset voit tehdä joko tuolilla tai sinua hyvin tukevalla istumatyynyllä. Istuma-asennon tulisi olla tasapainoinen, ei liian rento muttei liian jännittynytkään. Ojentunut asento auttaa ylläpitämään valppautta ja keskittymistä paremmin harjoitteen aikana.

Tärkeintä on löytää itselle sopiva asento ja paikka tehdä harjoituksia.

5. Kurssit ja ryhmän tuki

Mindfulness kurssit ovat hyvä tapa tutustua menetelmään ja aloittaa itsenäinen harjoittelu. Ohjattu koulutus ja omakohtainen kokemus antavat parhaan kuvan menetelmästä ja harjoitteiden hyödyistä.

Harjoittaminen saattaa myös helposti jäädä yksin harjoitellessa. Palaamme helposti vanhoihin tapoihimme. Siksi onkin hyvä käydä aina silloin tällöin tapaamassa ohjaajia ja muita menetelmään tutustuneita.

Näin jaksaa taas paremmin tehdä harjoituksia omassa arjessa, ja kursseilla tutustuu myös muihin samasta aiheesta kiinnostuneisiin ihmisiin.

Kursseilla opitut uudet harjoitteet motivoivat paremmin jatkamaan harjoittelua.

Löydät Ceeston järjestämät eri paikkakuntien tulevat kurssit täältä

6. Voit harjoitella missä vain

Meidän ei aina tarvitse vetäytyä harjoittaaksemme tietoista läsnäoloa vaan voimme harjoittaa sitä myös arjessamme.

Pyri olemaan läsnä arjen toimissa, keskittyen niihin, ja havainnoiden kehon liikkeet ja tuntemukset.

Tai kun lähdet ulos niin aisti erilaiset äänet, tuoksut, tunne kuinka keuhkosi täyttyvät raikkaasta ilmasta.

7. Nauti matkasta

Vaikka tietoisen läsnäolon harjoittaminen vaatiikin sitoutumista ja hieman itsekuria niin tarkoitus ei kuitenkaan ole harjoitella hampaat irvessä. Muista myös olla armollinen sekä lempeä itseäsi kohtaan.

Jos esimerkiksi harjoittelu on jäänyt arjen haasteissa niin voit aina aloittaa uudelleen.

Muista myös nauttia harjoittelusta ja matkasta.

P.S. Jos kaipaat tukea harjoitteluun ja lisää uusia harjoituksia niin suosittelen sinua tutustumaan 3 kuukauden mindfulness verkkokurssiin. Löydät kurssin klikkaamalla tästä