Mindfulness ääniteharjoitteet

Kuuntele tästä 5 minuutin lyhyt hengähdystauko harjoitus tai 20 minuutin kehoharjoitus joiden avulla voit tutustua menetelmään ja rauhoittaa mieltäsi. Ja jos pidät äänitteistä tai huomaat niistä olevan sinulle apua niin katso Mindfulness CD:t Tästä

Lataa 5 minuutin äänite Lataa 20 minuutin äänite

 

mindfulness harjoituksia

Muita mindfulness harjoituksia

Tässäpä muutama muu hyvä harjoitus vahvistamaan läsnäoloasi ja hyvinvointiasi. Voit käydä lukemassa lisää menetelmästä täältä

Harjoitus työpäivän lomassa

Työelämässä unohdamme helposti läsnäolon. Työtehtävät, puhelut ja lukemattomat sähköpostit vievät huomiomme. Voit myös työelämässä ylläpitää läsnäolemista viemällä tarkkaavaisuutesi aika ajoin kehoosi ja hengitykseen pariksi minuutiksi. Laita puhelimesi tai tietokoneesi muistuttamaan sinua tunnin välein tauosta, tai pidä pieni paussi aina jokaisen työtehtävän jälkeen.

Oikaise tällöin ryhtiäsi, voit istua tai seisoa. Huomioi kehon kosketuspinnat, asentosi. Vie huomio kehoosi ja sen tuntemuksiin. Vie sitten tarkkaavaisuutesi hengitykseen joka on aina läsnä tässä ja nyt. Huomioi missä päin kehoasi aistit hengityksesi voimakkaimmin. Ja jos huomiosi herpaantuu ja mielesi lähtee miettimään työtehtäviä tai muita asioita niin palaa hengitykseesi, sen huomioimiseen.

Voit myös aina kuunnella 5 minuutin ääniteharjoitteen työpäivän lomassa vaikkapa kuulokkeilla.

Mindfulness harjoitukset auttavat parantamaan keskittymiskykyä sekä työssä jaksamista.

Päivittäisten toimien tarkkailu

Valitse jokin toimi ja pyri olemaan sitä tehdessäsi mahdollisimman läsnä. Toimi voi olla esimerkiksi hampaiden pesu, astioiden tiskaus tai vaikkapa päiväkahvin juominen. Huomioi kehosi ja sen liikkeet ja se, mitä aistit. Aina kun huomaat ajatuksesi vaeltelevan muualle, niin palauta huomiosi lempeästi taas tarkkailemaan toimiasi.

Opit näin arvostamaan tätä hetkeä ja olemaan enemmän läsnä siinä, mitä milloinkin teet.

Omien ajatusten sekä tunteiden havainnointi

Asetu mukavaan asentoon ja tarkkaile mitä mielessäsi juuri nyt tällä hetkellä liikkuu. Mitä ajattelet tai tunnet. Kun havainnoit ajatuksen tai tunteen niin kirjoittaa sen ylös. Jos esimerkiksi huomaat olevasi ärtynyt niin kirjoita ”olen ärtynyt”.

Harjoittelemalla näin opimme pikku hiljaa ottamaan etäisyyttä ajatuksiimme sekä tunteisiimme jolloin meille jää enemmän aikaa päättää miten reagoimme. Opimme vähitellen hallitsemaan tunteitamme sekä ajatuksiamme.